Dostupni linkovi

Dodik najavio za utorak nove razgovore s Lagumdžijom


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je za utorak nove razgovore s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, kao i mogućnost da se dođe do određenih približavanja stavova o nekim važnim pitanjima.

Dodik je naveo da je zahtjev za smjenu Lagumdžije s mjesta ministra vanjskih poslova BiH povučen kao tačka dnevnog reda sjednice parlamenta BiH, jer nisu bili sigurni da će za to biti potrebna većina.

"Želeći da izgradimo jednu novu situaciju, razgovarali smo s Lagumdžijom i razgovori pokazuju određeno približavanje po važnim pitanjima, za koja mislimo da su važna i za RS i koja bi mogla da deblokiraju neka dugogošnja pitanja, koja su potpuno iracionalno postavljena u BiH", ustvrdio je Dodik najavljujući nastavak tih razgovora u utorak.

Ukoliko dođe do određenih rezultata i do ispravljanja određenih grešaka, kaže, može se govoriti da ta saradnja s Lagumdžijom bude i održiva.

Kao grešku navodi to što je Lagumdžija prekršio Ustav BiH, jer je bez saglasnosti Predsjedništva BiH dao smjernice za ponašanje predstavnika BiH u UN-u te time prekršio i međustranački dogovor.

"Naš prigovor na to ostaje još uvijek. Moramo biti sigurni da će to biti otklonjeno i tražimo mehanizme te vrste", rekao je Dodik za Radio RS.
XS
SM
MD
LG