Dostupni linkovi

Berlusconi izjavio da ostaje u politici


Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je u subotu da će ostati u politici, poslije presude suda u Milanu kojom je proglašen krivim za utaju poreza.

Berlusconi je u intervjuu za italijansku televiziju izjavio da "osjeća obavezu da ostane na tom polju" kako bi zaštitio Italijane od, kako je rekao, pravosudnih nepravdi, prenosi Reuters.

Sud u Milanu osudio je u petak bivšeg italijanskog premijera na četiri godine zatvora zbog utaje poreza u vezi s otkupom distribucionih prava u njegovoj medijskoj kompaniji Mediaset i zabranio mu da obavlja bilo kakvu javnu funkciju tokom tri godine.

Sud je zatim umanjio kaznu Berlusconiju na godinu dana na osnovu zakona o amnestiji koji je 2006. godine usvojila tadašnja vlada lijevog centra kako bi riješila pretrpanost zatvora.

Berlusconi (76), za koga je tužilaštvo tražilo zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i osam mjeseci, prema italijanskom zakonu ima pravo da se žali na sudsku odluku dva puta prije nego što presuda postane konačna.

Suđenje je počelo u julu 2006. godine, ali je odgođeno zbog tadašnjeg zakona o imunitetu koji je štitio Berlusconija od krivičnog gonjenja dok je bio na funkciji premijera.
XS
SM
MD
LG