Dostupni linkovi

Ministri policija EU zatražili suspenziju bezviznog režima za Zapadni Balkan


Ministri policija zemalja članica EU založili su večeras za što skorije usvajanje "zaštitne klauzule" koja bi omogućila suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana, rekli su novinarima predstavnici Njemačke i Švedske, ali će bezvizni režim biti ugrožen tek ako EP usvoji tu klauzulu.

Da bi zaštitni mehanizam, kojim se na period od šest mjeseci suspendira bezvizni režim za zemlje iz koje dolaze azilanti, stupio na snagu neophodno je da ga usvoji Evropski parlament.

Ministri su danas na zahtjev Njemačke, Francuske, Holandije, Belgije, Luksemburga i Švedske raspravljali o problemu povećanog priliva zahtjeva za azil od strane lica koja dolaze sa zapadnog Balkana, a pogotovo iz Srbije i Makedonije.

Švedski ministar za migracije Tobijas Bilstrem je naglasio da glavna tema današnjeg sastanka nije bila ponovno uvođenje viza za zemlje Zapadnog Balkana, već širok skup mjera da bi se problem lažnih azilanata riješio, a da neke od tih mjera treba da donesu i zemlje Zapadnog Balkana.

"Većina tražilaca azila su pripadnici ranjivih manjina, tako da je na zemljama iz kojih oni dolaze da poboljša njihovi integraciju, ne samo da bi se spriječilo vraćanje na vizni režim, već i zato što one streme članstvu u EU", rekao je švedski ministar.

On je podvukao neophodnost da se "zaštitna klauzula" što prije usvoji, javio je Tanjug.

"Ohrabruje nas široka podrška zaštitnoj klauzuli u Ministarskom vijeću", rekao je Bilstrem i dodao da će Evropski parlament morati da uzme u obzir mišljenje Vijeća i stavi mehanizam za suspenziju viza na dnevni red.

Taj mehanizam je iz tehničkih razloga već godinu i po dana u procedure, a ministri zemalja koje su najviše pogođene navalom azilanata traže da on što ranije stupi na snagu.

Zamjenik njemačkog ministra unutrašnjih poslova Ole Schroeder je rekao da se "velika većina ministara složila da je masovna zloupotreba prava na azil ozbiljan problem". Schroeder je rekao da očekuje da će mehanizam suspenzije viza biti na snazi početkom sljedeće godine.
XS
SM
MD
LG