Dostupni linkovi

Sirijska armija objavila četverodnevni prekid vatre


Pobunjenička Slobodna sirijska armija saoštila je da će nadgledati prekid vatre toko Kurban bajrama, koji počeinje sjutra, ali je glavnokomandujući te vojske Mustafa al Šeik rekao da će prekršiti primirje ukoliko to učine vladine snage.

Sirijska je vojska prethodno objavila četvrodnevnu obustavu vojnih operacija ali su uoči toga na više mjesta izvodili vojne operacije.

Sirijske snage bombardovale su danas grad Harastu, nedaleko od Damaska, a sukobi su se dešavali i u Alepu i okolini, dan uoči primirja povodom četvorodnevnog muslimanskog vjerskog praznika.

Kina je apelovala na sve strane da poštuju prekid vatre, a tu ideju podržava i glavni sirijski regionalni saveznik Iran. Na terenu za sada nema naznaka da se nasilje smiruje uoči početka Kurban bajrama, prenio je Rojters.

Sirijske trupe gađale su tenkovima i raketama Harastu i ubile petoro ljudi nakon što su pobunjenici zauzeli dva vojna punkta na obodu grada, na glavnom autoputu iz Damaska prema sjeveru, izjavili su opozicioni izvori.

Neke naoružane grupe su saopštile da će poštovati prekid vatre, a druge, poput islamističke militantne organizacije Front al nusra, su ga odbacile.
XS
SM
MD
LG