Dostupni linkovi

Srpske stranke traže nove izbore u Srebrenici


Srpske stranke okupljene u "Koaliciju za Republiku Srpsku" uložile su žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH i zatražile ponavljanje izbora u ovoj opštini. Oni su CiK-u ukazali na niz neregularnosti u izbornom procesu u Srebrenici.

U zahtejvu za ponavljanje izbora, koji su potpisali predstavnici stranaka ove koalicije, navedeno je da neregularnost potvrđuje činjenica da je nekoliko dana nakon izbora prebivalište u Srebrenici odjavilo 350 Bošnjaka, a da je nepravilnosti potvrdilo i ponovno brojanje glasova sa srebreničkih birališta u CIK BiH.

Biračko mesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima više puta je zatvarano i nije počelo sa radom u predviđeno vrijeme, glasovi putem pošte nisu potpisali birači, nisu prebrojani svi glasovi koje su prikupili mobilni timovi, što potvrđuju članovi biračkih odbora i mobilnih timova, neki su od navedenih razloga zbog kojih se traži ponavljanje izbora u Srebrenici.

U zahevu se traži provera originalnih potpisa potpisanih birača na nekim biračkim mjestima, kao što su Gornji Potočari i Sućeska i glasova u odsustvu, jer postoje indicije da je bila enormna izlaznost i da je neko glasao umjesto lica koja nisu došla da obave glasanje na tim biralištima.

Predstavnici "Koalicije za Republiku Srpsku" zbog svih uočenih nepravilnosti ne priznaju izborne rezultate u ovoj opštini koje je saopštio CIK BiH.

Prema izbornim rezultatima CIK-a, 4.455 glasova ili 47,1 odsto za načelnika opštine dobio je Ćamil Duraković, koji je kao nezavisni i jedini bošnjački kandidat imao podršku svih bošnjačkih partija. U srpskoj koaliciji smatraju da iako je Duraković na redovnim biračkim mjestima u Srebrenici dobio oko 565 glasova manje od zajedničkog kandidata "Koalicije za Republiku Srpsku" Vesne Kočević, glasovi koji su stigli u vrećama presudili su izborni rezultat u toj opštini.
XS
SM
MD
LG