Dostupni linkovi

Afera Ina Mol:Krunski svjedok ponovio da je primio mito za Sanadera


Krunski svedok tužilaštva u slučaju INA-Mol, preduzetnik Robert Ježić, ponovio je danas na sudu u Zagrebu da je MOL uplatio pet miliona eura na njegov švajacarski
račun kao dio mita za bivšeg premijera Ivu Sanadera.

U nastavku suđenja Sanaderu za primanje 10 miliona eura mita od MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji, Ježić se obavezao da će u narednih 30 dana na sudski račun uplatiti pet miliona eura navodno predviđenih za bivšeg premijera, a koje su i dalje na njegovom računu.

Na pitanje sudije Ivana Turudića zašto taj novac već nije uplatio na račun suda kao što se ranije obavezao, Ježić je odgovorio da nije dobio precizna uputstva za uplatu. Turudić mu je odgovorio da novac uplati danas na šta mu je Ježić odgovorio da danas ne može, ali da će to učiniti u roku od 30 dana.

Sudija je, međutim, zabranio pitanje Sanaderove odbrane koja je htela da zna da li su ta sredstva na svjedokovom računu u švajcarskoj slobodna ili se njima iz nekog razloga ne može raspolagati.

Iskaz krunskog svjedoka u dosadašnjem postupku opovrgnulo je nekoliko svjedoka, među kojima i ruski naftni magnat Mihail Gucerijev. On, naime, tvrdi da je pet miliona eura on uplatio Ježiću za lobiranje oko projekta Družba Adria, a ne za Sanadera, te da mu je Ježić, zajedno sa direktorom svoje švajcarske firme, taj novac ukrao.

Sanader i njegova odbrana tvrde da Ježić, svjedočeći protiv Sanadera, pokušava da izbori što povoljni položaj za sebe u postupcima koji se protiv njega vode.

Osim u slučaju Ina-MOL, bivšem premijeru se na županijskom sudu u Zagrebu u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 eura) provizije za kredit od Hypo banke dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova sredinom 1990-tih.

Nepravosnažna presuda u tom slučajevima očekuje se 16. novembra.

Sanader se u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju, a u svim slučajevima je odbacio krivicu.
XS
SM
MD
LG