Dostupni linkovi

Polovina njemačkih zlatnih rezervi u SAD


Skoro polovina njemačkih zlatnih rezervi nalazi se, prema navodima Savezne banke (Bundesbank), u trezorima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njemačka centralna banka nemjarava da u naredne tri godine u zemlju dopremi oko 150 tona zlata iz SAD, ali neće prihvatiti prijedloge da se ukupne zlatne rezerve zemlje prebace u Njemačku.

"I ubuduće želimo da držimo rezerve u trgovačkim centrima za zlato da bismo, u slučaju da to bude nužno, njime u kratkom roku mogli da raspolažemo kao novčanom rezervom", saopštila je centralna banka.

Prvi put je njemačka centralna banka objavila gdje su tačno smještene zlatne rezerve zemlje. Skoro polovina od 3.396 tona njemačkog zlata, odnosno 1.536 tona (45 odsto), nalazi se u trezorima američke centralne banke Fed u New Yorku.

Još 450 tona (13 odsto) je u Banci Engleske u Londonu, a 374 tone (11 odsto) u Centralnoj banci Francuske u Parizu. Oko trećine svog zlata, 1.036 tona (31 odsto), Bundesbanka čuva u sopstvenim trezorimaa.

Aktuelna tržišna vrijednost ukupnih njemačkih rezervi zlata iznosi oko 144 milijarde eura. Savezna finansijska inspekcija zahtijeva od Centralne banke da sprovodi redovne probe zlata koje drži u stranim zemljama, s obzirom na veliku vrijednost zlatnih rezervi u inostranstvu i na to da do sada proba nije bilo.

Predstavnici centralne banke su kao "groteskne" okarakterisali nedavne kritike pojedinih stranačkih političara o navodno nemarnom odnosu prema zlatnim rezervama i istakli da njemačko zlato već decenijama stoji u trezorima uglednih banaka od povjerenja.

Ukazano je da je početkom protekle decenije iz Velike Britanije u Njemačku prebačeno oko 930 tona tamo ranije pohranjenog zlata, da je ono precizno kontrolisano i da nije nedostajao nijedan gram.

"Mi nemamo nikakvih sumnji u to da se naše rezerve u New Yorku ili Parizu sastoje iz čistog, najfinijeg zlata", saopštili su predsatvnici Bundesbanke u odgovor kritičarima.
XS
SM
MD
LG