Dostupni linkovi

AI osuđuje pretjeranu upotrebu sile u EU protiv demonstranata


Organizacija Amnesty International osudila je danas policiju u zemljama Evropske unije zbog prekomerne upotrebe sile protiv mirnih demonstranata koji protestuju zbog mjera štednje.

Takođe je osudila nedostatak kažnjavanja pripadnika snaga bezbjednosti odgovornih za ta kršenja ljudskih prava.

"Osobe koje mirno demonstriraju protiv mera štednje usvojenih u zemljama Evropske unije su udarani, šutirani, posipani suzavcem i povređivani gumenim mecima u kontekstu u kome prekomerna upotreba sile policije nije bila ispitivana i nije kažnjena", navodi Amnesty u saopštenju.

Organizacija za ljudska prava čije je sjedište u Londonu kritikovala je ne samo pretjeranu upotrebu sile protiv demonstranata i novinara nego takođe i arbitrerna hapšenja i sprječavanje pristupa ljekarskoj pomoći.

Zatražila je od vlada da sprovedu istrage ovih kršenja ljudskih prava i da spriječe da se dogode novi prestupi.

Amnesty je takođe navela nekoliko primjera kršenja ljudskih prava u Bukureštu, Madridu ili Atini.

"Vlade treba da potvrde i jasno objasne da policajci nemaju dozvolu da pribjegavaju sili, osim kada je to apsolutno neophodno", rekao je Fotis Filipu, zvaničnik iz Amenstiya.

Prema njegovim riječima, vlade treba da usvoje čvrste direktive o upotrebi sredstava za suzbijanje demonstracija koja potencijalno mogu da budu smrtonosna, kao što su biber sprej i suzavac, ili vodeni topovi i gumeni meci.

Policija treba uspješno da pomiri zaštitu prava na slobodu izražavanja i održavanje javnog reda, dodao je on.
XS
SM
MD
LG