Dostupni linkovi

Hrvatska upozorava da Srbija krši CEFTA sporazum


U Državnom uredu za trgovinsku politiku je juče, (24. oktobra) 2012. godine, održana vanredna sjednica Zajedničkog odbora CEFTA-e 2006, tijela zaduženog za provedbu ovog Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Vanredna sjednica sazvana je na zahtjev Hrvatske zbog Uredbe o privremenom količinskom ograničenju izvoza, odnosno upućivanja određenih vrsta roba i to za soju, sjeme suncokreta i šećernu repu koju Republika Srbija primjenjuje od 8. septembar 2012. godine.

Ovom zabranom izvoza donesenom suprotno međunarodnim obvezama koje je preuzela Srbija, pogođeni su hrvatski proizvođači šećera koji dio svojih potreba za šećernom repom namiruju ugovaranjem i financiranjem proizvodnje u Srbiji.

Na sjednici Zajedničkog odbora Hrvatska ponovila da Srbija ovom mjerom krši odredbe CEFTA-e 2006, koje propisuju zabranu uvođenja novih količinskih ograničenja i mjera s jednakim učinkom u trgovini između stranaka.

Kako je navedeno u saopštenju uprkos naporima da se dođe do zadovoljavajućeg rješenja, dogovor oko ovog pitanja nije postignut.

Hrvatski su predstavnici najavili da će kao odgovor koristiti ostale mogućnosti predviđene odgovarajućim odredbama CEFTA-e 2006.
XS
SM
MD
LG