Dostupni linkovi

Asad prihvatio primirje, sukobi u Siriji se nastavljaju


Posrednik UN-a i Arapske lige za konflikt u Siriji Lahdar Brahimi rekao je danas pred Vijećem sigurnosti UN-a da je sirijski predsjednik Bašar el-Asad prihvatio prijedlog o primirju tokom muslimanskog praznika Kurban-bajrama, dok se u Siriji nastavljaju sukobi u kojima je ubijeno najmanje 30 ljudi, među kojima ima i djece.

"Predsjednik je prihvatio, a (zvanično) saopćenje bit će izdato sutra", rekao je neimenovani diplomat putem videolinka sa sastanka održanog iza zatvorenih vrata.

Istu izjavu Brahimi je dao i ranije danas, poslije sastanka sa šefom Arapske lige Nabilom el-Arabijem u Kairu, i rekao da su sirijska vlada i veliki broj vođa pobunjenika prihvatili primirje.

On je dodao da je većina kontaktiranih pobunjeničkih lidera rekla da će poštovati primirje, ali nije precizirao da li se to odnosi i na komandante najveće pobunjeničke formacije Sirijske oslobodilačke armije.

Brahimi je također danas izjavio da je sirijska vlada poslije njegove posjete Damasku pristala na prekid vatre tokom Kurban-bajrama, iako su vlasti poslije njegovog govora saopćile da još razmatraju da li da prihvate primirje, prenio je Reuters.
XS
SM
MD
LG