Dostupni linkovi

Danas o smjeni Zlatka Lagumdžije i Denisa BećirovićaPredstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, koju su predložili poslanici Kluba SNSD-a.

U obrazloženju inicijative poslanika SNSD-a navodi se da postoji nekoliko razloga koji su ih opredijelili za podnošenje inicijative, a najveći se nalazi u činjenici da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izvršio povredu Ustava kao i zakone BiH kada je Stalnoj misiji BiH pri UN-u izdao instrukciju da glasa o Rezoluciji o Siriji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je usvojena 3. augusta ove godine.

Na dnevnom redu trebalo bi da se nađe i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića. Inicijativu za razrješenje Denisa Bećirovića na jednoj od ranijih sjednica pokrenuli su poslanici SDA, ali zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja ona je upućena Kolegiju na usaglašavanje.

Kako se Kolegij nije uspio usaglasiti, na današnjoj bi sjednici trebao biti obavljen drugi krug glasanja poslanika.
XS
SM
MD
LG