Dostupni linkovi

Hrvatska: Mljekari sutra ne isporučuju mlijeko


Mljekari od sutra neće dostavljati mlijeko prerađivačima sve dok se cijena ne poveća na 4,05 kuna. To je, ističu predstavnici Saveza udruga proizvođača mlijeka i sedam županijskih poljoprivrednih udruga, jedini način da pozitivno posluju.

Glasnogovornik Saveza udruga proizvođača mlijeka Nedjeljko Babić izjavio je da se nadaju da će druga strana i treća strana, i prerađivači i Ministarstvo poljoprivrede, prihvatiti naše uvjete i da ćemo dijalogom naći rješenje i da neće biti dulje obustave.

Antun Laslo, predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka, koji su mljekari osnovali na današnjem sastanku, kazao je da će farmeri sutra s mlijekom ponuditi svoje mještane i prijatelje. Grehota je baciti ono što si mukom stekao, a mi ga s mukom proizvodimo, onda je bolje podijeliti ga ljudima na farmama jer zakonski javno ne smijemo dijeliti, a ako ne bude bilo odaziva onda ćemo ga proliti po njivama, kazao je Laslo. Procijenio je da će na na farmama sutra ostati oko milijun litara mlijeka.

Problem zbog kojeg farme u Hrvatskoj zatvaraju svoja vrata počeo je u veljači ove godine kada su prerađivači mlijeka smanjili cijenu s 2,65 na, kako je rekao Laslo, sramotno nisku cijenu koja u većini slučajeva ne prelazi 2,09 kuna i s kojom proizvođači mlijeka posluju s gubicima.

Komentirajući izjavu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da nema prostora za povećanje cijene mlijeka, Laslo je ministru zamjerio da tako olako govori kako se cijena mlijeka ne može podići, a za cijene struje, plina, goriva se nikoga ne pita kada poskupljuju.
XS
SM
MD
LG