Dostupni linkovi

Papa proglasio sedam novih svetaca


Papa Benedikt XVI proglasio je sedam novih svetaca katoličke crkve, uključujući po prvi put jednu Indijanku. Njihovo proglašenje se poklapa sa nastojanjima crkve da oživi katoličku veru u područjima gde ona slabi.

U obraćanju vernicima tokom mise papa je odao priznanje novim svecima, rekavši da su oni primer za čitavu crkvu, jer su "s herojskom hrabrošću proveli živote u potpunoj posvećenosti Bogu i plemenitom služenju svojoj braći."

Kanonizacija se poklapa sa sastankom biskupa iz čitavog sveta u Vatikanu, posvećenom naporima da se oživi hrišćanstvo u područjima gde katolička vera slabi zbog konkurencije evangelističkih crkava u Africi i Latinskoj Americi i sve veće sekularizacije Zapada, gde su katolički sveštenici bili umešani u mnoge seksualne skandale.

Dve nove svetice su iz Amerike. Kateri Tekakvita (1656-1680), poznata kao "Lili Mohavka", prva svetica iz redova američkih Indijanaca, živela je na prostoru koji se sada nalazi na granici između SAD i Kanade i predložena je za sveca, kako od katolika, tako i vernika drugih vera u tom delu zemlje.

Druga je Marijan Koup, opatica iz franjevačkog reda koja je u 19. veku negovala obolele od lepre na Havajima.

Kateri je "inspiracija domorodačkim vernicima u Severnoj Americi," a Koup "svetli" primer katolicima, rekao je papa. Jedan od novih svetaca je filipinski tinejdžer iz 17. veka Pedro Kalungsod, koji je pomagao jezuitskim sveštenicima da preobrate domoroce na Guamu i koga su ubili meštani koji su se tome protivili.

Za svece su takođe proglašeni Žak Bertje, francuski jezuita i misionar iz 19. veka, Đovani Batista Pijamarta, Italijan koji je osnovao katoličku štampariju i izdavačku kuću u Breši, Karmen Sales i Barangeras, španska opatica koja se bavila obrazovanjem dece i Ana Šafer, Nemica koja je postala uzor bolesnima i onima koji pate kada je padom u vrelu vodu zadobila opekotine po nogama koje nikada nisu zarasle već je godinama živela u bolovima.

U dugogodišnjoj proceduri, katolička crkva proglašava za svece osobe za koje se utvrdi da su povezane s najmanje dva čuda.
XS
SM
MD
LG