Dostupni linkovi

Susret Dodika i Lagumdžije završen bez zaključaka


Susret lidera SNSD-a Milorada Dodika i SDP-a Zlatka Lagumdžije, te rukovodstava dvije stranke završio je danas bez zaključaka, a razgovori će biti nastavljeni u naredna dva dana.

"Nismo donjeli nikakve posebne zaključke. Dogovoreno je da ćemo nastaviti razgovore jer ima mnogo otvorenih pitanja. Mi želimo da se deblokira situacija u BiH i da se krene u rješavanje ekonomskih problema", kazao je Dodik

Predsjednik SNSD-a potvrdio je da se razgovarali i o sjednci Parlamenta BiH koja je zakazana za 23. oktobar, na kojoj bi se konačno trebalo znat i ko će činiti skupštinsku većinu na državnom nivou i da li će bit smjena u Savjetu ministara BiH i državnom parlamentu.

„Mi imamo različite pogleda vezano za razvoj te situacije ali smo ostavili mogućnost da u naredna dva dana vidimo da li se možemo približiti na ovim konkretnim pitanjima da bi donijeli konkretne odgovore“ kazao je Dodik.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je kako je najmanje najmanje razgovarano o tome ko će za koga glasati na predstojećoj sjednici Parlamenta BiH, a više o tome da li postoji zajedički programski cilj oko ekonomskih i pitanja iz domena evropskog puta BiH.

"Ukoliko postoji druga parlamentarna većina, ukoliko SNSD sa SDS-om, dva HDZ-a i SDA želi da pravi većinu nema nikakvih problema. SDP BiH i SDA ne mogu nikako zajedno jer imaju različite poglede o budućnosti i sadržini reformi u ovoj zemlji. Ali mi ne želimo učstvovati ni u kojoj vlasti ni sa SNSD-om SDS-om i HDZ-om ukoliko ne možemo naći zajednički imenitelj i šta dalje činiti", kazao je Lagumdžija.

On je naglasio da će iduća godina biti ekonomski i socijalno teška da nema razloga, kako je rekao, da da se politički život svodi na to da li će neko biti ministar ili ne.

"SDP kao stranka je spremna da podjeli odgovornost i zajedničke cilje sa SNSD-om, SDS-om, dva HDZ-a i Savezom za bolju budućnost. Spremni smo, ali samo da znamo šta smo se dogovorili a ne da se naredne dvije godine svađamo oko toga šta smo se dogovorili", kazao je Lagumdžija.

SNSD je prije nekoliko mjeseci zatražio smjenu Zlatka Lagumdžije, lidera SDP-a BiH, sa mjesta ministra inostranih poslova BiH, a SDS takođe traži smjenu Denisa Bećirovića iz SDP-a BiH sa mjesta potredsjednika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
XS
SM
MD
LG