Dostupni linkovi

Dačić: Od sutra rad na platformi za pregovore sa Prištinom


Srpski premijer Ivica Dačić najavio je da će vlada već od sutra početi da radi na platformi za pregovore s Prištinom, a da će se s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem rukovati kada ti pregovori budu uspešno završeni.

Dačić je danas novinarima u Vrbasu rekao da se dijalog sa Prištinom neće odnositi na status Kosova već na rešavanje konkretnih problema.

Kako je kazao, medju njima su problem nestalih, prava Srba na jugu i severu Kosova, zaštita kulturne i crkvene imovine, i privatizacija.

Dačić je dodao da pored državnih institucija u izradu platforme za pregovore s Prištinom treba da se uključi i opozicija, kao i kulturne i naučne ustanove.

Dačić je jučerašnji sastanak s premijerom Kosova Hasismom Tačijem u Briselu, kojem je prisustvovala i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, ocenio kao protokolaran i naveo da se juče nije rukovao sa Tačijem i da će se s njim rukovati kada pregovori budu uspešno završeni.

On je ocenio da je Tači iskusniji pregovarač od njega zato što ima iskustva iz 1998, kao i iz 1999. u pregovorima u Rambujeu. "S ozbirom da sam ratovao protiv Tačija, zašto sada ne bih pregovarao", kazao je Dačić.

Premijer Srbije je kazao da je EU ispunila obećanje jer nije vršila pritisak sem što je Brisel naglasio da dijaloga Beograda i Prištine mora biti.
XS
SM
MD
LG