Dostupni linkovi

BIH akcija "Boss": Uhapšen još jedan član kriminalne grupe


Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH jutros su, u okviru akcije kodnog naziva "Boss", na području Sarajeva uhapsili muškarca čiji su inicijali S. H. (41) zbog sumnje da je, kao član organizovane kriminalne grupe, oštetio budžet BiH u višemilionskim iznosima.

Uhapšeni S. H, sa privremenim boravištem u Turskoj, sumnjiči se da je od 2004. do ove godine, po uputstvima vođe kriminalne grupe, a zajedno sa ostalim njenim članovima, organizujući takozvane "šoping ture" učestvovao u uvozu tekstilne i druge robe iz Turske u BiH, saopšteno je iz SIPA-e.

Robu su potom od nepoznatih osoba kupovali mali trgovci iz BiH. S. H. je, uz pomoć njemu poznatih i nepoznatih lica, izrađivao fakture i drugu dokumetaciju sa netačnim sadržajima o vrijednosti robe.

Takva dokumentacija je zatim prilagana prilikom izvoza robe iz Turske, na osnovu čega su određeni privredni subjekti, pod kontrolom vođe organizovane kriminalne grupe, plaćali manje uvozne obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost i carina, čime su pričinili milionske štete po prihode BiH.

Osumnjičeni S. H. će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predat na dalje postupanje Tužilaštvu BiH, a u toku je pretres stana i drugih prostorija i pokretnih stvari koje je koristio.

Policijski službenici SIPA-e su do danas, u okviru akcije "Boss", uhapsili devet lica.
XS
SM
MD
LG