Dostupni linkovi

Dežer:U Srbiji i dalje prisutan govor mržnje


U Srbiji postoji napredak kad je u pitanju zaštita jednakosti i ravnopravnosti, ali je prema manjinskim grupama i dalje prisutan govor mržnje,kaže Vensan Dežer šef Delegacije Evropske unije u Srbiji je na prvoj međunarodnoj konferenciji "Mediji i ravnopravnost".

Kao primjer naveo fudbalsku utakmicu mladih reprezentacija Srbije i Engleske, na kojoj je, kako je rekao, bila rasistička atmosfera i istakao da "takve stvari ne bi trebalo da se dešavaju".

Igrači dve reprezentacije su se sukobili pre tri dana u Kruševcu. Mladi engleski fudbaleri žalili su se da su bili meta rasističkih provokacija publike u Kruševcu, a posle meča je došlo do tuče i koškanja na terenu.

"Potrebno je preduzeti paralelne aktivnosti u svim segmentima da se takve pojave spriječe, a kad se to dogodi potrebna je čvrsta i jaka reakcija posebno od najvišeg vrha vlasti", istakao je Dežer.

Prema njegovim rečima vrh vlasti je osudio taj incident, ali odgovor treba da da i pravosuđe odnosno "takav zločin treba da bude kažnjen".

Govoreći o ulozi medija u borbi protiv diskriminacije, Dežer je kazao da novinari treba što više da izvještavaju o postojanju i borbi protiv diskriminacije, kao i o aktivnostima poverenice za zaštitu ravnopravnosti i zaštitnika građana.

Dežer je ukazao i na značaj javnih debata o diskriminaciji i ocijenio da ih treba češće organizovati.
XS
SM
MD
LG