Dostupni linkovi

SAD:Raste ekstremizam kod sirijskih opozicionih snaga


Američki Stejt dipartment dijeli zabrinutost ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova zbog rastućeg ekstremizma u redovima sirijske opozicije.

"Moramo da budemo oprezni sada kada ekstremisti pokušavaju da se ubace u opozicione grupe, posebno kada Iran nastavlja da podržava Hezbolah", rekla je portparol Stejt departmenta Viktorija Nouland.

Ona je iznijela stav Vašingtona da stalno prisustvo sirijskog predsjednika Bašara al Asada doprinosi ekstremizmu i generalnom pogoršanju situacije.

Stejt dipartment objavio je juče nagradu od 12 miliona dolara za informaciju koja vodi do dvojice čelnika i finansijera terorističke mreže Al kaide sa sjedištem u Iranu, za koje se sumnja da prebacuju novac ekstremistima u Siriji.

Musin el Fadli i Adel Radi Sakr al Vehabi al Harbi su, navodno, preko Al Kaidinih elemenata u Iranu, koju vodi Fadli, radili na prebacivanju boraca i novca preko Turske za "podršku Al Kaidinim infiltriranim elementima u Siriji", navodi se u saopštenju Stejt dipartmenta.

"Fadli je takođe, poluga širokoj mreži donatora iz Kuvajta koji šalju novac u Siriju preko Turske", dodaje se u saopštenju, a prenosi agencija AFP.

Fadli (31) je Kuvajćanin i on je među nekoliko lidera Al Kaide koji je imao informacije da će grupa terorista izvesti terorističke napade 11. septembra 2001. godine u SAD i jedan je od najtraženijih u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu poslije serije Al Kaidinih napada u zalivskoj kraljevini.
XS
SM
MD
LG