Dostupni linkovi

Najmanje 28.000 Sirijaca se vode kao nestali


Najmanje 28.000 Sirijaca se vode kao nestali nakon što su ih režimske snage otele u posljednjih 19 mjeseci pobune protiv predsjednika Bašara al Asada, saopćila je u četvrtak opoziciona grupa Avaaz.

Avaaz je, pozivajući se na izjave aktivista za ljudska prava i članova porodica, saopćio da su snage lojalne Asadu sijale strah širom Sirije, otimajući građane s ulica i mučeći ih, prenosi Reuters.

Na videosnimku koji je Avaaz proslijedio uz saopćenje, prikazana su dva vojnika kako zaustavljaju muškarca i ženu, prisiljavaju ih da legnu na zemlju i zatim ih odvlače iz kadra.
Na snimku je također prikazan muškarac koji tvrdi da je njegova supruga oteta prije šest mjeseci u oblasti Baba Amr, u pokrajini Homs.

Kako se dodaje u saopćenju Avaaza, mreže koja pomaže opozicionim aktivistima u Siriji i u drugim dijelovima svijeta, jedna sirijska organizacija za ljudska prava objavila je da je u toj zemlji od početka sukoba nestalo oko 80.000 ljudi.

Ta informacija, međutim, nije mogla da se potvrdi iz nezavisnih izvora.

Prema podacima aktivista za zaštitu ljudskih prava, od početka pobune protiv Asadovog režima, u Siriji je život izgubilo oko 30.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG