Dostupni linkovi

Tuerk, Pahor i Zver u utrci za predsjednika Slovenije


Na slovenskim predsjedničkim izborima koji se održavaju 11. idućeg mjeseca za glasove birača borit će se tri kandidata, što je najmanji broj kandidatura za to mjesto od kako je Slovenija samostalna država.

Državno izborno povjerenstvo potvrdilo je u četvrtak da su pravovaljene kandidature do roka koji je istekao u srijedu u ponoć predali sadašnji predsjednik Danilo Tuerk koji konkurira za još jedan petogodišnji mandat, te bivši predsjednik vlade Borut Pahor i nekadašnji ministar obrazovanja Milan Zver.

Zadnji rok za eventualno povlačenje kandidata iz utrke je ponedjeljak 22. oktobar , nakon čega će izborno povjerenstvo ždrijebanjem odlučiti redni broj kandidata na glasačkom listiću.

Dosadašnja predizborna ispitivanja daju prednost aktualnom predsjedniku Danilu Tuerku, ali najavljuju da će za odluku biti potreban drugi krug izbora. S druge strane, mnogi analitičari tvrde da je za najavu rezultata prerano i da će tek u predstojećim sučeljavanjima kandidata na televiziji oko polovice još neodlučnih birača odlučiti kome dati glas.
XS
SM
MD
LG