Dostupni linkovi

Počinje Festival srpskog filma fantastike


Festival srpskog filma fantastike (FSFF), koji će trajati četiri dana, počeće večeras u 20 sati u Domu omladine Beograda prikazivanjem kratkih filmova iz Srbije, Kanade, Španije i Italije, a otvoriće ga reditelj Dejan Zečević.

Preko 70 filmova iz Srbije, Italije, Španije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Kanade biće prikazano na sedmom po redu festivalu u Domu omladine i Muzeju jugoslovenske kinoteke. Za nagradu Koskar po prvi put će se pored kratkih srpskih nadmetati i ostvarenja sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Za subotu je najavljena i prva srpska Zombi šetnja - karneval ljudi maskiranih u zombije kakav je uobičajen na festivalima fantastike u svetu. Oko 200 „zombija” će se od 17 do 17.45 prošetati od Trga Republike do Doma omladine Beograda, trasom Trg Republike – Knez Mihajlova - Palata Albanija – podzemni prolaz kod hotela Moskva - Bezistan - Trg Nikole Pašića – Dom omladine. Pre početka šetnje, na Trgu će besplatno nastupiti novosadski bend DreaDDup.

Koskar, omaž Oskaru u obliku kostura, biće dodeljen u pet kategorija za srpske filmove, a šest filmova sa prostora nekadašnje Jugoslavije nadmetaće se za posebnog Koskara.

Nagrada Piramida biće uručena najboljoj filmskoj minijaturi na temu apokalipse. O nagradama će odlučivati međunarodni žiri u sastavu: Stevan Filipović (srpski režiser), Velimir Grgić (hrvatski kritičar i novinar) i Loris Curci (italijanski producent). Počasni gost ovogodišnjeg FSFF biće italijanski majstor za maske i specijalne efekte Sergio Stivaletti.
XS
SM
MD
LG