Dostupni linkovi

U Argentini glasanje od 16 godina


Argentinski Senat ogromnom većinom usvojio je nacrt zakona kojim se starosna granica za glasanje spušta sa 18 na 16 godina.

Vlasti tvrde da će se izmenama u izbornom zakonodavstu još više ojačati demokratija u zemlji

Nacrt su podržala 52 senatora, dok je troje bilo protiv, i očekuje se da će sledećeg meseca, pošto bude usvojen i u Donjem domu parlamenta, postati važeći zakon.

Predsednica Kristina Fernandes podržala je spuštanje starosne granice za glasanje kako bi što veći broj mladih mogao da uživa u biračkom pravu, preneo je Rojters.

Njene pristalice smatraju da se ovim izmenama učvršćuje demokratija u Argentini, a zemlja stavlja u red sa onim državama koje su to već učinile, poput Austrije, Brazila, Nikaragve i Ekvadora.

"Zemlja prolazi kroz jedno neverovatno vreme u kome je dozvoljeno da se o svemu diskutuje i proširuju građjanska prava", izjavila je predstavnica vladajuće partije i senatorka Elena Korehido, koja je i učestvovala u izradi nacrta zakona.

Međutim, pojedini članovi Senata u parlamentu smatraju da je reč o izbornoj taktici aktuelne predsednice kako bi pridobila što veću podršku birača uoči parlamentarnih izbora, planiranih za oktobar sledeće godine.

''Imamo presedan u izbornim reforama koji služi tome da se uvećaju šanse vladajuće partije umesto da se unapredi izborni sistem, tako da nacrt zakona ostavlja prostor za mnogo sumnje", iznela je opoziciona senatorka Norma Morandiji, koja je bila uzdržana tokom glasanja.
XS
SM
MD
LG