Dostupni linkovi

Velika Britanija: Masovno napuštanje velikih banaka


Rekordan broj klijenata napušta bankarske gigante u Velikoj Britanske i prelazi kod njihovih manjih rivala, piše britanski dnevnik "Dejli mejl".

Kooperativna banka je saopštila da je kod nje tokom leta 100.000 novih klijenata otvorilo račun, tekući ili štedni, naveo je list, što je najveći broj "prelazaka" klijenata ikada zabeležen u toj etičkoj banci.

Etičke banke nikle su u sklopu nevladinih organizacija i sindikalnih pokreta koji propovedaju drugačiji pristup ekonomiji i bankarstvu u kome maksimalizacija profita nije jedini cilj, u kom banka služi unapređenju privrede, a ne stvaranju fiktivnog novca.

Najveće građevinsko društvo, koje finansira stambenu gradnju, "Nortern rok", zabeležilo je rast novih klijenata od 67 odsto nedeljno u odnosu na 2011. Takav razvoj događaja dolazi pet godina posle septembra 2007, kada su štediše te bankarske grupacije povukle milijardu funti za samo jedan dan.

Do toga je došlo pošto je medijska kuća Bi-Bi-Si (BBC) objavila da je Banka Engleske dala hitnu podršku neimenovanoj banci, za koju se potom ispostavilo da je "Nortern rok".
Nekoliko dana kasnije centralna banka ubrizgala je deset milijardi funti u likvidnost na tržištima.

Za mnoge ljude, prepoznatljiv prizor bankarskog sloma bili su upravo redovi uspaničenih klijenata ispred "Nortern roka", željnih da povuku svoj novac iz banke.

Stručnjaci navode da su prelazi iz većih u manje banke podstaknuti krizom sa kraja juna ove godine, kada su banke na ostrvlju zabeležile najgoru nedelju od bankarske krize iz 2008.

U roku od samo pet dana, klijenti banke "Rojal benk of Skotland" bili su suočeni sa tehničkim problemima, druge banke, uključujući "Barkliz", optužene su za nameštanje ključnih kamatnih stopa, a četiri velike banke proglašene su krivim za sistematsko iskorišćavanje 28.000 malih preduzeća.

Stručnjaci navode da ljudi menjaju banke u potrazi za onom kojoj mogu da veruju, koja odgovorno posluje i poštuje etičke principe.
XS
SM
MD
LG