Dostupni linkovi

Ješić: Zbog mera vlade loše nam se piše


Potpredsednik vojvođanske vlade i visoki funkcioner Demokratske stranke, Goran Ješić, ocenio je za dnevni list "Blic" da su mere republičke vlade sve gore i gore zbog čega se građanima "loše piše".

Ješić smatra da "ne možemo ni očekivati boljitak ukoliko je vladi intencija da država bude trgovac, da dobijamo jako loše izveštaje Evropske komisije, da imamo disonantne tonove između premijera i potpredsednika Vlade, da ne zna šta joj je politički cilj, dok nam se najavljuje ukidanja bezviznog režima".

On je dodao da je pitanje "belog šengena" ključno za dalju demokratizaciju Srbije, a da država ima mehanizme da se smanji broj azilanata koji to zapravo i nisu.

Od mera iz oblasti privrede najviše mu, kako kaže, smeta zabrana izvoza industrijskih kultura. To, smatra on, ide na štetu poljoprivrednih proizvođača pošto će ta mera dovesti do monopolizacije.

"Zbog te odluke izgubićemo tržište, jer mi kao osmi izvoznik kukuruza u svetu tradicionalno ostvarujemo veliki suficit. Tom zabranom dovešće se u veliki problem i naši tradicionalni partneri koji će morati da potraže druge dobavljače. Isti slučaj je i sa šećernom repom. Ako hoćemo liberalno tržište, moramo biti svesni da ćemo šećer ili ulje plaćati po tržišnoj ceni, a ne onoliko koliko odredi neki ministar", rekao je Ješić.

Potpredsednik vlade Vojvodine se založio da, ukoliko ne postoji volja republičke vlade da pripremi zakon o finansiranju Vojvodine, taj posao uradi pokrajinska, pošto ima ustavno pravo da pripremi radnu verziju tog zakona.
XS
SM
MD
LG