Dostupni linkovi

Fajon:Ponovno uvođenje viza Z.Balkanu bio bi korak unazad



Ponovno uvođenje viza za zemlje zapadnog Balkana bio bi veliki korak unazad u procesu njihove integracije u EU i veliki udar za evropsku viziju stanovnika tog regiona, rekla je danas u saopštenju izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, Tanja Fajon.

Ona je istakla da sa "velikom zabrinutošću prati nedavne izjave i zahteve nekoliko zemalja EU da se ponovo uvedu vize za građane zapadnog Balkana", zbog pojačanog priliva takozvanih "lažnih azilanata" iz tih država u Uniju.

"Broj onih koji traže azil je dosta veliki, ali situacija nije toliko ozbiljna kao što neki tvrde i svakako je moguće kontrolisati je. Moramo da učinimo sve što je u našoj moći da režim vizne liberalizacije ne bude ukinut", rekla je Fajon.

Ona je ukazala da su putovanja bez viza "najopipljivije dostignuće" za zemlje regiona na njihovom putu ka EU.

"Bilo bi opasnije da zatvorimo vrata i izolujemo taj region, nego da povedemo dijalog i uložimo zajedničke napore sa svim stranama u borbi protiv problema - ekonomske situacije koja tera ljude da napuštaju te zemlje", ukazala je Fajon.

Ona je dodala da Evropski parlament trpi pritisak da usvoji mehanizam za suspenziju viza, koji je Evropska komisija predložila ovog proleća.

"Jedina mogućnost je da se traži promena propisa kojim se neke zemlje mogu dodati na takozvanu crnu šengen listu, što bi takođe bila duga pravna procedura", navela je izvestilac Evropskog parlamenta.

Tanja Fajon je juče novinarima u Evropskom parlamentu rekla da očekuje da će uskoro članicama EU biti omogućeno da pojedinačno ukinu bezvizni režim Srbiji.

Ona je navela da je većina država EU spremna da podrži ponovno uvođenje viza zbog povećanja broja lažnih azilanata i da će, ako to bude slučaj, Srbiji biti teško da se vrati na belu šengen listu, izrazivši istovremeno nadu da mehanizam za suspenziju bezviznog režima nikada neće biti primenjen.

S druge strane, kako danas prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN), generalni direktor Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino rekao je da će bezvizni režim ostati na snazi na Balkanu sve dok ne bude stvarao veće probleme i ometanja.
XS
SM
MD
LG