Dostupni linkovi

SAD: Moskva treba više da se angažuje u rešavanju sirijskog konflikta


SAD se nadaju da će se Rusija više angažovati u rješenju sirijskog konflikta, rekla je portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland.

"Naš stav je da Rusi treba da izvrše maksimalan pritisak i uticaj na predsednika Bašara al Asada i njegov režim. Oni imaju uticaj koji mi nemamo", rekla je Nulandova na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da Rusija i Sirija imaju dugoročne vojne odnose koje Moskva treba da iskoristi protiv Asada, i to tako što će objaviti da više neće prebacivati oružje niti bilo šta drugo tom režimu.

"Želimo da ruska strana učini više. Rusi su zabrinuti da bi se situacija mogla razviti u građanski rat koji će se proširiti preko granica, a što će iskoristiti ekstremisti", rekla je Nulandova, prenosi RIA "Novosti".

"Ako ne želite da se tako nešto dogodi, pridružite nam se u Savetu bezbednosti da izvršimo pritisak na režim", rekla je Nulandova.

Prema podacima različitih opozicionih grupa, u sukobima u Siriji poginule su desetine hiljada ljudi. UN tvrde da je život izgubilo između 20.000 i 30.000.
XS
SM
MD
LG