Dostupni linkovi

Pokrenuta istraga protiv bivših vojnih vlasti Egipta


Egipat je u ponedeljak pokrenuo istragu protiv bivših vojnih vlasti zemlje, zbog njihove uloge u ubijanju demonstranata tokom skoro 17-mesečne vladavine.

Najmanje 120 demonstranata umrlo je u okršajima sa bezbednosnim snagama i vojnicima tokom tog perioda. Međunarodne i lokalne grupe za zaštitu ljudskih prava izvršile su pritisak na novoizabranog egipatskog predsednika Mohameda Morsija da pokrene istragu protiv oficira iz vojnog saveta koji je upravljao zemljom od svrgnuća bivšeg lidera Hosnija Mubaraka u februaru 2011. do ovog leta.

Istraga će biti pokrenuta protiv feldmaršala Huseina Tantavija, šefa Vrhovnog saveta oružanih snaga i drugih generala iz tog tela koje je vladalo Egiptom u 17-mesečnom tranzicionom periodu, rekao je jedan neimenovani zvaničnik suda.

Pokretanje istrage dešava se uprkos onome što grupe za ljudska prava zovu "kulturom nekažnjivosti generala", kao i dekretu koji je vojni savet usvojio pre nego što je predao vlast, a koji štiti njegove članove od civilne istrage, čak iako napuste službu.
XS
SM
MD
LG