Dostupni linkovi

Apel evropskih parlamentaraca za reforme u BiH


Sedam članova Evropskog parlamenta apelovalo je u ponedeljak na lidere u BiH da sprovedu reforme neophodne za nastavak evropskih integracija i da "odmah ponude građanima evropski raspored".

Evropski parlamentarci pozvali su lidere u BiH da "isporuče reforme, jer je to njihova obaveza", ističući da će time Evropski parlament stajati uz BiH.

Oni navode da su zabrinuti zbog nedostatka političke volje za primenu junskog dogovora o Mapi puta, koja je ključna da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu.

"Svi ti propusti su na štetu građana", navode u zajedničkom saopštenju Eduard Kukan, Doris Pak, Ana Ibrisagić, Ivo Vajgl, Jelko Kacin, Tanja Fajon i Libor Rouček.

Članovi Evropskog parlamenta smatraju da mora doći do promene Ustava BiH, počevši od provođenja odluke Evropskog suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci", jačanja institucija i vladavine prava, prenosi Srna.

Evropski parlamentarci održali su i zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su izrazili "veliku zabrinutost" za BiH.
XS
SM
MD
LG