Dostupni linkovi

Preminuo pevač KUD Idijota Branko Črnac Tusta


Frontmen legendarnog pulskog pank benda KUD Idijoti Branko Črnac Tusta preminuo je u 57-oj godini u nedelju uveče nakon duge i teške bolesti, potvrđeno je RSE u njegovoj porodici. Vest je ranije objavio portal RegionalExpress.hr.

Tusti je pre više od godinu dana dijagnostikovan rak grla i pluća. Iako je njegovo stanje u jednom trenutku bilo bolje, pre nekoliko meseci se naglo pogoršalo i pevač je izgubio glas.

KUD Idijoti stupili su na pank scenu bivše Jugoslavije početkom osamdesetih godina, no prvi album, „Bolivija R’n’R“, objavljuju tek 1987. godine. Iste godine postaju poznati široj publici, nakon što su proglašeni za najbolji bend na Omladinskom festivalu u Subotici.

Pesmama na srpskohrvatskom i, katkad, italijanskom jeziku, kritikuju društveni poredak u kojem moćni profitiraju na radnicima, ali na koncertima koje su držali širom bivše zemlje, pevali su i o životu u Puli te marginalcima koji su bili deo svakodnevice tog grada.

Tokom godina agresije Srbije na Hrvatsku, Idijoti su bili glasni kritičari nacionalističke ideologije koju se vodili političari kako u Beogradu, tako i u Zagrebu.

U Beogradu je nedavno održan humanitarni koncert „Mi smo ovde samo zbog para (za Tustu)“, na kojem su za njega svirali najveći bendovi srbijanske rok scene,

Sličan događaj se planirao u Uljaniku 24.oktobra na kojem su trebali nastupiti Dubioza Kolektiv i Atheist Rap.
XS
SM
MD
LG