Dostupni linkovi

Turska zabranila sirijske civilne letove


Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu saopštio je u nedelju da je Turska zabranila sirijskim civilnim avionima da koriste njen vazdušni prostor.

Prethodno je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je od ponoći na snazi zabrana turskih civilnih letova iznad teritorije Sirije.

Davutoglu je precizirao da je Turska donela odluku o zabrani sirijskih civilnih letova jer sirijski režim koristi civilne avione za transport vojne opreme i istakao da je sirijska vlada o ovome obaveštena juče, prenosi AP.

Zabrana je uvedena samo nekoliko dana pošto je Turska zadržala putnički avion sirijske nacionalne aviokompanije "Sirijan er", jer je, kako kažu u Ankari, prenosio vojnu opremu iz Rusije za sirijsku vojsku. Sirijski avion koji je poleteo iz Moskve, a bio primoran da sleti u Tursku, prenosio je legalni tovar, a ne oružje, izjavio je u nedelju šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dodajući da je avion prevozio "električnu tehničku opremu za radarske stanice" i da je to "oprema dvostruke namene, ali nije zabranjena ni po jednoj međunarodnoj konvenciji".

Davutoglu je istakao danas da "sirijska odluka o zatvaranju vazdušnog prostora za turske avione "nema vrednosti za Tursku", prenosi AP.
XS
SM
MD
LG