Dostupni linkovi

Komšić: Vojvodina kao Slovenija krajem osamdesetih


Akademik Jovan Komšić izjavio je da se Vojvodina nalazi u sličnom položaju kao Slovenija u bivšoj Jugoslaviji krajem osamdesetih godina.

Komšić je za današnji novosadski Dnevnik rekao da bi Vojvodina, koja počiva na evropskoj kulturološkoj matrici, bila najveći gubitnik ukoliko bi Srbija odustala od evropskih integracija, ali i najveći "bolesnik" u takvoj antievropskoj Srbiji.

"I Slovenci su, podsetiću, otvoreno pitali kakva je tu računica, koja je dobit, koliki su troškovi...", kazao je Komšić.

On je ocenio da je u Srbiji na delu rascep između građanskog modernističkog i evropskog koncepta, na jednoj strani, i nacionalističkog koncepta devetnaestovekovne države, na drugoj.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da je građanska matrica u Vojvodini većinska, jer se to potvrđuje i u izbornim ciklusima i u svim sociološkim istraživanjima.

"Presecanje komunikacija sa Evropom od Vojvodine bi napravilo najvećeg bolesnika unutar zatvorene i izolovane Srbije, koja traži identitet u nekoj vrsti replike Belorusije, a što smo već videli devedesetih godina", upozorio je Komšić.

Dodao je da je proevropska politika jedina šansa i za Vojvodinu i za Srbiju.

"Osim ukoliko neko ne smatra da tu šansu imamo u izvozu 'pink pantera' i najsurovije mafije u Evropu, belog roblja, azilanata... A to su upozorenja koja već dobijamo", kazao je Komšić.
XS
SM
MD
LG