Dostupni linkovi

Trijumf levice na regionalnim izborima u Češkoj


Regionalni i izbori za trećinu Senata parlamenta održani u Češkoj u petak i subotu doneli su trijumf levice i realnu šansu da u gornjem domu socijaldemokrate i nereformisani komunisti steknu ustavnu većinu.

Na regionalnim izborima po proporcionalnom izbornom sistemu od 11.000 kandidata najviše mandata u regionalnim skupštinama prema konačnim rezultatima Ureda za statistiku osvojila je kao i na prethodnim izborima Češka socijaldemokratska stranka.

Ona će vladati u devet od 13 regiona u kojima su održani izbori, pošto birači jednog, 14. regiona, prestonice Praga, ne glasaju sada, već zajedno sa parlamentarnim izborima.

Istorijski uspeh postigla je Komunistička stranka Češke i Moravske koja je ostvojila većinu u dva regiona i postala na regionalnom nivou druga najjača stranka u Češkoj sa osvojenih 20 odsto glasova.
Građanska demokratska stranka premijera Petra Nečasa pobedila je u jednom regionu a jedan će voditi koalicija Predsednici opština za Liberecki region.

Premijer Nečas je poraz vladajuće koalicije desnice na regionalnim izborima označio za danak nepopularnim ali nužnim reformama koje mora da sprovodi njegova vlada.

Kandidati vladajuće koalicije nisu bili uspešni ni na izborima za 27 senatora na trećini teritorije Češke koji se održavaju po većinskom izbornom sistemu a u prvom krugu niko od kandidata nije dobio neophodnih 50 odsto glasova za pobedu.

Nakon drugog kruga izbora za trećinu gornjeg doma parlamenta za 14 dana velike šanse ne samo da potvrdi dosadašnju, već i da prvi put osvoji ustavnu većinu ima levica, pošto je u drugi krug prošlo
najviše kandidata čeških socijaldemokrata i komunista. U atmosferi nepopularne štednje i korupcionaških afera, kada je upravo zahvaljujući vladi Petra Nečasa policija konačno počela da hapsi i
krupne političke ribe zbog zloupotrebe položaja i mahinacija sa evropskim fondovima odziv birača je bio izuzetno mali.

Prema konačnim rezultatima koje je nacionalni Ured za statistiku saopštio noćas na izbore je izašlo svega 36,89 odsto registrovanih birača.
XS
SM
MD
LG