Dostupni linkovi

Završeni izbori u Češkoj, odziv oko 30 odsto


U Češkoj su u 14.00 sati zatvorena birališta, na kojima su Česi od juče glasali za nove regionalne vlasti u 13 regiona, izuzev Praga, i za 27 novih senatora od 81 u Gornjem domu Parlamenta.

Izbori su protekli bez incidenata, ali uz malo interesovanje birača i prve procjene pred zatvaranje birališta govore o odzivu od 30 do maksimalno 35 odsto registrovanih birača.

Prije četiri godine, na regionalnim izborima, na kojima je opoziciona Češka socijaldemokratska stranka trijumfovala u svih 13 regiona u kojima su održani izbori, na izbore je izašlo 40,3 odsto birača.

Za ovaj prvi krug izbora za trećinu Senata, prema procjenama komisija, vlada još manje interesovanje Čeha, iako je prije dvije godine odziv na izborima za trećinu gornjeg doma dostigao 44 odsto.

Izbori su održani u trenutku kada vladajuću koaliciju centra i desnice na čelu sa liderom Građanske demokratske stranke, premijerom Petrom Nečasom, potresaju duboki unutrašnji sporovi, a vlada je u Poslaničkom domu izgubila većinu od 118 poslanika od 200 članova koliko ima Donji dom češkog Parlamenta.

Lider opozicionih socijaldemokrata Bohuslav Sobotka izjavio je uoči izbora da, ako ljevica ponovi svoj trijumf sa prošlih regionalnih izbora, a takođe održi većinu koju ima u Senatu, će neminovno ubrzati pad Nečasove vlade.

Sobotka je izjavio da bi se eventualni prevremeni izbori mogli održati na proljeće sljedeće godine.

Češki Ured za statistiku konačne rezultate objaviće noćas ili najkasnije u nedjelju ujutru.
XS
SM
MD
LG