Dostupni linkovi

BiH čeka odluku Evropskog suda o Ljubljanskoj banci


Bosna i Hercegovina ne planira nikakve pregovore sa Slovenijom o problemu stare devizne štednje Ljubljanske banke jer očekuje da Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu do kraja ove godine donese važnu odluku po ranije podnesenim tužbama bosanskohercegovačkih građana koji su zatražili pravo na zaštitu svoje imovine u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, izjavio je pomoćnik ministra finansija BiH Zenit Kelić zadužen za pitanja sukcesije imovine bivše SFRJ.

U izjavi koju je u subotu prenijela agencija FENA Kelić je potvrdio kako su u BiH upoznati s pregovorima o problemu stare devizne štednje koji se vode između Slovenije i Hrvatske, ali da njima ni na koji način ne učestvuju.

Podsjetio je i kako ranija nastojanja da se problem Ljubljanske banke riješi uz posredovanja Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu nije dao nikakve rezultate kao i na činjenicu da Hrvatska, BiH i Makedonija insistiraju da se pitanje stare devizne štednje riješi poštujući načelo pravnog legaliteta odnosno da to mora biti obaveza matičnih banaka i država u kojoj su njihova sjedišta.

"Ljubljanska banka" štedišama iz BiH duguje nešto manje od 250 miliona nekadašnjih njemačkih maraka (oko 127 miliona eura) bez pripadajućih kamata.

U nekoliko sporova pokrenutih pred sudovima u Sloveniji štedišama je pravomsnažnim presudama potvrđeno pravo na isplatu stare devizne štednje, ali s obzirom da je Ljubljanska banka svu svoju imovinu prenijela na Novu ljubljansku banku (NLB) te presude nije bilo moguće realizirati. Neki od oštećenih štediša nakon toga su podnijeli tužbe Evropskom sudu za ljudska prava.
XS
SM
MD
LG