Dostupni linkovi

Nikolić očekuje od EU da izmijeni formulaciju 'integritet Kosova'


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da od EU očekuje da bude nepristrasna u dijalogu Beograda i Prištine i da izmijeni formulaciju "integritet Kosova".

Nikolić je ocijenio da bi izmjena te formulacije, koja stoji u Strategiji za proširenje EU, predstavljala mali korak koji bi dao dodatnu snagu Srbiji da riješi sve postojeće probleme i nastavi kosovski dijalog na najvišem političkom nivou.

Navodeći da se EU pozitivno određuje prema nezavisnosti Kosova preciziranjem u formulacijama u Strategiji za proširenje, Nikolić je rekao za "Večernje novosti" da termin "integritet Kosova" nije prihvatljiv za Srbiju, koja očekuje da će EU biti nepristrasan medijator u dijalogu Beograda i Prištine.

On je naveo da EU treba da bude posvećena međunarodnom pravu i povelji UN.

"Za EU ne bi trebalo da bude prihvatljivo odvajanje dela Srbije, jednog od osnivača UN, niti neprihvatljivo da Srbija ne želi da deo njene teritorije dobije atribut države u Strategiji za proširenje, suprotno međunarodnim dokumentima i običajima", rekao je Nikolić.

On je istakao da EU nema alternativu za Srbiju, ali da od Brisela očekuje iskrenu spremnost da primi ovu zemlju u članstvo.
XS
SM
MD
LG