Dostupni linkovi

Irak: Al Kaida organizovala bjekstvo zatvorenika iz Tikrita


Irački ogranak Al-Kaide saopštio je da je organizirao bjekstvo zatvorenika u sjevernom gradu Tikritu prošlog mjeseca i da je prokijumčario oružje zatvorenicima, navodi se u izjavi postavljenoj na internetskoj stranici militanata.

Desetine zatvorenika, od kojih su mnogi bili pripadnici El-Kaide osuđeni na smrt, pobjegli su iz zatvora i ubili 16 pripadnika snaga sigurnosti u sukobu koji je uslijedio, prenosi Reuters.

Al-Kaida, u saopštenju je navela, da je planirala masovni bijeg zatvorenika, šaljući im naoružanje i detonirajuću autobombu ispred ulaza u zatvor kako bi im dala priliku za bjekstvo, prenosi grupa SITE, koja nadzire internetske stranice islamskih militanata.

Iračko ministarstvo unutarnjih poslova optužilo je zatvorske zvaničnike za saučesništvo ui bjekstvu.

U Iraku djeluju brojne sunitske islamističke grupe, uključujući i lokalni ogranak Al-Kaide nazvan Islamska država Irak, koji nastavlja pokretati napade širom zemlje kako bi oslabio iračku vladu pod šiitskim vodstvom.

Mjere sigurnosti u iračkim zatvorima pojačane su nakon bjekstva u prošlom mjesecu, a neki zatvorenici su nakon toga poslani u bolje čuvane zatvore.
XS
SM
MD
LG