Dostupni linkovi

Sarajevo: Šesnaest građana zaraženo salmonelom


Od 7. oktobra do danas u Klinici za infektivne bolesti u Kliničkom centru u Sarajevu pregledano je 16 pacijenata koji su zaraženi opasnom bakterijom salmonelom.

Kako je za Klix.ba rekla glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić, četiri pacijenta su zadržana na bolničkom liječenju sa srednje teškom kliničkom slikom, ali niko od njih nije bio životno ugrožen.

"Jučer smo dobili potvrdu da se radi o salmoneli i jedna pacijentica je napustila KCUS, tako da sada imamo još troje u KCUS-u koji su dobro i oporavljaju se te će i oni vjerovatno ubrzo napustiti bolnicu", rekla nam je Jandrić.

Ona kaže kako je KCUS reagovao kada im se javio i peti pacijent koji je kazao kako je jeo istu hranu na istom mjesu, pa su tada obavijestili Sanitarnu inspekciju Kantona Sarajevo.

Pacijenti koji su zaraženi salmonelom navodno su jeli u Narodnoj kuhinji u Starom Gradu u Sarajevu, međutim, tamo tu informaciju negiraju i kažu da je nalaz sanitarne inspekcije pokazao da je sve uredu s njihovom hranom i posuđem u kojem se ona priprema.

"Niko nije sačekao razultate, svi su požurili da nas napadnu. Rezultati Sanitarne inspekcije su nam jučer došli i svi su negativni, a rezultate inspekcije za sedam jela koja su bila u subotu, kada se navodno desilo trovanje, ćemo dobiti tek sjutra. Naši radni kazani i radne površine su čiste", rekla je za Klix.ba Zilha Šeta, šefica Narodne kuhinje.

U nalazu Sanitarne inspekcije je navedeno kako ispitani uzorci uzeti iz Narodne kuhinje odgovaraju Pravilniku o uvjetima u pogledu mikrobiološke ispravnosti kojima moraju odgovarati životne namirnice u prometu.
XS
SM
MD
LG