Dostupni linkovi

Orban: Uvođenje evra u Mađarskoj bi bilo neodgovorno


Mađarska nije u obavezi da se pridruži evrozoni, a uvođenje evra u ovom trenutku bi bilo "neodgovorno", izjavio je mađarski premijer Viktor Orban za nemački poslovni list "Handelsblat".

Govoreći za taj list, uoči današnjeg sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, premijer Orban je rekao da kriza evrozone znači da se od Mađarske više ne može očekivati da se pridruži zoni jedinstvene valute samo zato što se pridružila Evropskoj uniji, prenela je francuska novinska agencija AFP.

"U vreme kada smo potpisali pristupni sporazum, evrozona je bila potpuno drugačije mesto, prema tome, obaveza pridruživanja jedinstvenom valutnom bloku ne može biti automatska", rekao je mađarski lider.

"Očigledno je da su zemlje južne Evrope prerano usvojile evro. One nisu bile spremne za to. Mi nećemo napraviti istu grešku", rekao je Orban.

Orban je rekao da će sa Merkelovom razgovarati o budućnosti Evrope.

Merkelova i Orban bi posle podne trebalo da održe zajedničku konferenciju za štampu, posle čega će mađarski premijer govoriti u fondaciji Konrad Adenauer. Nemačka je najveći trgovinski partner Mađarske.

Uprkos tome što vlasti u Budimpešti traže kreditnu liniju od MMF, mađarska vlada je početkom ove nedelje pokrenula oštru medijsku kampanju protiv te institucije.
XS
SM
MD
LG