Dostupni linkovi

Bramerc u Beogradu o mreži podrške beguncimaGlavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovao je danas u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će odvojeno razgovarati s najvišim srpskim zvaničnicima i šefovima bezbednosnih službi, a glavna tema razgovora će biti pitanja vezana za dugogodišnje skrivanje haških begunaca i mrežu njihovih pomagača.

Glavni haški tužilac će izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom proslediti Savetu bezbednosti UN sredinom novembra.

U intervjuu Tanjugu uoči posete Srbiji, Bramerc je izrazio uverenje da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine imalo svoje razloge da dozvoli objavljivanje iskaza zaštićenog svedoka o trgovini ljudskim organima, napomenuvši da lično smatra da postoje brojni pravni i profesionalni razlozi da informacija ove vrste ostane poverljiva za vreme istrage.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o objavljivanju iskaza zaštićenog svedoka u specijalnoj emisiji RTS-a, po odobrenju srpskog Tužilaštva, i o verodostojnosti tog svedoka, koji je navodno učestvovao u vadjenju organa srpskim zarobljenicima na severu Albanije i opisao kako je akcija organizovana, Bramerc je odgovorio:

„Kako Tužilaštvo Tribunala nije uključeno u istrage koje se vode, nisam u poziciji da izrazim bilo kakvo mišljenje o tome je li svedok koji je je predstavljen u medijima verodostojan ili ne".

On je dodao da Haško tužilaštvo nema mandat da vodi istrage posle kraja 2004. godine i da više ne poseduje relevantne dokazne predmete povezane s tim navodnim zločinima, napominjući da razgovor o trgovini organima nije planiran kao tema u okviru njegovih sastanaka u Beogradu.

Govoreći o istrazi i procesuiranju optuženih za učestvovanje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića, Bramerc je naveo da Tribunal još nije dobio nikakav sveobuhvatni izveštaj u vezi s mrežom podrške beguncima i da će to pitanje biti tema razgovora sa srpskim Tužilaštvom.

Bramerc je 7. juna, podnoseći redovan polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti UN, naznačio da svakodnevna saradnja haškog tužilaštva sa zemljama bivše Jugoslavije "u potpunosti ispunjava očekivanja".
XS
SM
MD
LG