Dostupni linkovi

Mladić udaljen pa vraćen u sudnicu



Pretresno veće Haškog tribunala ponovo je danas iz sudnice udaljilo generala Ratka Mladića zato što se smejao svedočenju zaštićenog svedoka RM-081.

Pretres je jutros nastavljen na privatnoj sednici, tako da se nije moglo čuti unakrsno ispitivanje svedoka čiji se glavni iskaz odnosi na zatvaranje, maltretiranje i ubijanje bošnjačko stanovništva iz Rogatice u maju 1992. godine.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović saopštio je, posle petominutnog prekida, da je Mladić "insistirao da mu se da vreme za konsultaciju sa advokatima i da je tražio da ni oni ne budu u sudnici, ako on tamo ne bude“.

Obezbeđenje UN nije dozvolilo kontakt optuženog sa advokatima, a odvelo ga je u prostoriju odakle na ekranu može da prati postupak u sudnici.

Na početku drugog zasedanja, branilac Miodrag Stojanović je izvestio veće da Mladić i dalje insistira da se advokati povuku iz sudnice, te da je poručio da "ne može da kontoroliše emocije, suze i smeh“, a da će, "ako mu bude dodeljena druga odbrana, stupiti u štrajk glađu i prestati da uzima lekove“.

Iako se nije izričito odrekao prava da prisustvuje suđenju, pretresno veće je odlučilo da u odsustvu optuženog započne saslušanje novog svedoka Pirsa Takera, britanskog pukovnika i nekadašnjeg vojnog asistenta komandanta Unprofora za BiH, francuskog generala Filipa Moriona.

Nakon nove pauze, general Mladić se vratio u sudnicu i do kraja radnog dana sedeo je mirno i pisao. Sudija Ori je saopštio da su optuženom "pritisak izmerili čuvari i medicinska sestra koja je rekla da on može da prati postupak“.
XS
SM
MD
LG