Dostupni linkovi

Svetska banka smanjila prognoze za Aziju



Zbog pada potražnje u svetu, Svetska banka danas je smanjila prognoze rasta za azijski kontinent i upozorila da kineskoj privredi preti opasnost daljeg usporavanja.

Banka je smanjila ovogodišnje izglede za rast azijsko-pacifickih privreda u ravoju na 7,2 odsto, što je manje od predviđanja u maju koja su bila 7,6 odsto. Banka je smanjila prognozu za Kinu, najveću ekonomiju u regionu, na 7,7 procenata. Prognoza za Kinu u maju je bila 8,2 odsto.

Banka je kao razloge navela slabu potražnju u svetu usled sporog oporavka u SAD i recesije u Evropi. Banka je saopštila da dužnička kriza u Evropi i dalje predstavlja "veliki rizik" za Aziju, kao i smanjenja poreza i potrošnje koja treba da stupe na snagu u Americi krajem 2012.

Region bi ipak mogao odoleti evropskoj krizi ili usporavanju u svetu, saopštila je banka. Te zemlje uglavnom imaju dobro kapitalizovane banke, male državne deficite i velike finansijske rezerve.

Sa izuzetkom Kine, predviđa se da će 2012. proizvodnja u regionu porasti za 5,5 odsto, saopštila je banka.

Ona je predvidela da će 2012. svetska ekonomija porasti za 2,3 odsto i 2,6 odsto 2013.

Azijske privrede treba da smanje zavisnost od strane potražnje za svoj izvoz i podstaknu domaću potrošnju, navela je Banka.
XS
SM
MD
LG