Dostupni linkovi

Jagland: Jaz između nadanja i stvarnosti u arapskom svetuGeneralni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland ukazao je danas u Strazburu na jaz između "nada" iz 2011. godine podstaknutih arapskim prolećem i "stvarnosti” u 2012. godini.

Ustajući protiv autoritarnih režima, "arapski narodi su zatražili predstavničkku demokratiju, poštene izbore, dostojan život i socijalnu pravdu", ocenio je Jagland na otvaranju prvog Svetskog foruma za demokratiju.

"Videćete da je realnost u 2012. godini drugačija od nadanja iz 2011. godine", kazao je Jagland i ukazao da je veliki broj demonstranata, posebno među mladima, i dalje frustriran zbog suviše sporih promena.

Bivši norveški premijer rekao je da su autoritarni režimi imali "sopstvene simptome nefunkcionisanja: korupciju, nepravdu i zloupotrebu položaja".

"Demokratije ponekad takođe imaju te simptome", ali, kako je dodao Jagland, "razlika je u tome što ljudi mogu da ih isprave birajući drugu vladu".

Forum u Strazburu koji je danas otvorio generalni sekretar UN Ban Ki-mun, okupiće do 11. oktobra više od 1.000 političara, univerzitetskih profesora i aktivista civilnog društva.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG