Dostupni linkovi

SAD: Sedmoro umrlih od meningitisa zbog zaraženog lijeka


Najmanje je sedam osoba umrlo od meningitisa u Sjedinjenim Državama, a 91 je oboljela pošto su primili injekcije steroida zaraženih gljivicama.

Prema podacima Središta za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), slučajevi gljivičnog meningitisa dijagnosticirani su u devet država. Najteže je pogođen Tennessee, na jugu SAD-a, gdje su 32 osobe oboljele, a tri su umrle.

CDC je pozvao liječnike da stupe u vezu sa svim pacijentima koji su nakon 21. svibnja u više od dvadeset američkih država primili doze zaraženih steroida koji se uglavnom propisuju kod bolova u leđima.

Gljivični meningitis koji napada zaštitnu ovojnicu mozga i leđne moždine prilično je rijetka infekcija i često se prekasno otkrije: naime, prolazi nezapaženo jer su joj simptomi u početku veoma slični gripi.

Prema prvim rezultatima istrage, liječnici koji su u Tennesseeju davali sporne injekcije nisu nipošto mogli znati da su doze zaražene i nije bilo nikakvih propusta u liječenju pacijenata, rekao je John Dreyzehner, čelnik zdravstvene službe te države na konferenciji za novinare.

Sanitarne savezne vlasti priopćile su da su otkrile zarazni agens u uzorku proizvoda New England Compounding Centera sa sjedištem u Massachusettsu.
Tvrtka je nakon toga povukla sve svoje proizvode i prekinula proizvodnju.
XS
SM
MD
LG