Dostupni linkovi

Hrvatska slavi Dan neovisnosti


Hrvatska slavi Dan neovisnosti, u sjećanje na 8. listopada 1991. kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državnopravne veze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ.

Na Mirogoju će biti položeni zajednički vijenci predsjednika Republike, obnašatelja dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade. Uz obnašatelja dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednika Sabora Josipa Leke, polaganju će nazočiti izaslanici predsjednika Republike i Vlade, izaslanstva Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije RH, braniteljskih udruga i izaslanstvo Grada Zagreba.

Sabor Republike Hrvatske na današnji je dan 1991. povijesnom odlukom utvrdio da se Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa uime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Hrvatska je odlukom odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše države te ustvrdila kako ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa uime SFRJ.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice koja je zahtijevala da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.
XS
SM
MD
LG