Dostupni linkovi

EU: Bez ponovnog uvođenja viza za Srbiju i Makedoniju


Nijedna država članica EU nije uputila zahtev za ponovno uvođenje viza za Srbiju i Makedoniju, saznaje Danas u kabinetu komesarke EU Sesilije Malstrom.

Bavarski demohrišćanin i šef Odbora za unutrašnje poslove Bundestaga Volfgang Bozbah pokrenuo je nedavno inicijativu za preispitivanje "belog šengena“ sa dve balkanske zemlje zbog povećanog broja tražilaca azila.

Saradnici Sesilije Malstrom objašnjavaju da su se "posle uspostavljanja vizne liberalizacije pojedine članice EU suočile sa značajnim prilivom osoba koje su prekršile procedure u vezi s dobijanjem azila“.

"U cilju sprečavanja zloupotreba bezviznog režima, Evropska komisija je pokrenula sistem monitoringa koji podrazumeva nadzor nad sprovođenjem mera koje preduzimaju zemlje Zapadnog Balkana, kao i mehanizam za upozoravanje pod rukovodstvom Agencije EU za bezbednost spoljnih granica. Treći izveštaj o situaciji u tom domenu biće uskoro predstavljen Evropskom savetu i Evropskom parlamentu“, poručuju iz kabineta komesarke EU, prenosi Danas.
XS
SM
MD
LG