Dostupni linkovi

Krihbaum:Priznavanje nezavisnosti Kosova je realnost života


Predsjednik Odbora njemačkog Bundestaga za odnose sa EU Gunter Krihbaum (Gunther Krichbaum) izjavio je danas u Beogradu da je priznavanje nezavisnosti Kosova "realnost života".

"Kosovo je nezavisna država i nezavisnost Kosova priznale su i mnoge države, uključujući i većinu zemalja EU", rekao je Krihbaum novinarima u Skupštini Beograda, gdje je predvodio njemačku delegaciju na prijemu kod gradonačelnika Dragana Đilasa.

Krihbaum, koji je poslanik Hrišćansko demokratske unije (CDU), rekao je da bi bilo previše ambiciozno očekivati da Srbija dobije datum za pregovore sa EU do kraja ove godine ili početkom sledeće, ali da nije najvažnije pitanje vremena i datuma, nego reforme koje će pomoći građanima da bolje žive.

Zauzeo se za detaljne i iskrene pregovore Srbije i Kosova i sklapanje sporazuma, kao i za ostvarivanje dobrosusjedskih odnosa.

Krihbaum je istakao Njemačka ne želi dobrosusedske odnose samo između Srbije i Kosova, nego svih u regionu, jer je to u evropskom duhu mirnog života.

"Mislimo da bi detaljni i iskreni pregovori Srbije i Kosova trebalo da omoguće građanima bolji život. Prije samo nekoliko mjeseci vidjeli smo napade na vojnike Kfora iz austrijskog i njemačkog kontingenta. To nije ono što mi podrazumijevamo pod mirnom atmosferom", rekao je Krihbaum.

Krihbaum je naveo i da je potrebno istražiti napad na Ambasadu Njemačke u Srbiji, februara 2008. godine, poslije mitinga protiv nezavisnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG