Dostupni linkovi

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Al Masrija


Britanski Viši sud danas će donijeti odluku da li radikalni sveštenik Abu Hamza al Masri i još četvorica drugih osumnjičenih za terorizam mogu biti isporučeni u SAD.

Sudije Dankan Ouzli i DŽon Tomas iznijeće danas presudu u slučaju Al Masrija, koji je londonsku džamiju u Finzburi parku koristio za obuku radikalnih islamista, a u SAD je tražen prema optužbama u koje spada i pomoć pri uspostavljanju kampa za obuku terorista u Oregonu.

Al Masri i još četvorica optuženih godinama se bore protiv ekstradicije, dok su britanski i evropski sudovi donosili odluke da mogu biti poslati u SAD da se suoče sa optužbama.

Optuženi su se u posljednjem trenutku obratili i Višem sudu, a Al Masrijevi advokati tvrde da njegovo pogoršano zdravstveno stanje znači da bi bilo "ugnjetački" poslati ga u zatvor u SAD.

Advokati radikalnog sveštenika, koji je ima jedno oko i kuke umjesto ruku, koje je - tvrdi - izgubio u borbi protiv Sovjeta u Avganistanu, navode da on pati od depresije, hronične neispavanosti, dijabetesa i drugih oboljenja, te da mu je neophodno medicinsko ispitivanje. Al Masri je u zatvoru u Velikoj Britaniji od 2004. godine.

Osim Al Masrija, da li će biti isporučeni saznaće Babar Ahmad, Halid al Favaz, Adel Abdul Beri i Sajid Ahsan.

Ahmad se skoro deceniju bori protiv ekstradicije u SAD, gdje je optužen da je vodio internet stranice, koje finansiraju teroristi. Ahsan se suočava sa optužbama za podršku terorizmu i planiranje likvidacije ili povređivanje ljudi u inostranstvu.

Beri i Al Favaz su optuženi uz ostale, uključujući i Osamu bin Ladena, za njihove navodne uloge u bombaškim napadima na dvije američke ambasade u istočnoj Africi 1998. godine. Al Favaz se suočava sa više od 269 tačaka za ubistvo.

Zastupnik vlade Džejms Edi rekao je početkom ove sedmice da neće biti mogući dalje žalbe ukoliko Viši sud danas donese presudu protiv osumnjičenih.

Prema njegovim riječima, vlada će imati pravo da odmah reaguje i deportuje optužene.
XS
SM
MD
LG