Dostupni linkovi

Krivokapić zabranio učešće na seminaru autorki tekstova o Prvoj banci


Novinarki Mirandi Patrucić, koja je istraživala nezakonitosti u poslovanju Prve banke zabranjeno je učešće na seminaru u Crnoj Gori na insistiranje šefa parlamenta Ranka Krivokapića, saopštio je Projekata izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP-a).

Patrucić je istraživač Projekata izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP-a) koji je ljetos objavio serijal tekstova o sumnjivom poslovanju Prve banke i njenim vezama sa državom, pa i sa odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem.

Saopšteno da je na zahtjev crnogorskih zvaničnika opozvano učešće OCCRP novinarke na 81. godišnjem Rose-Roth seminaru sredinom oktobra, gdje je bila predviđena kao govornik na panelu u o borbi protiv korupcije. I uredniku OCCRP-a Dru Salivanu je takođe kao učesniku zabranjen pristup.

Rose-Roth seminar organizuje NATO u saradnji sa parlamentom Crne Gore. U serijalu tekstova OCCRP-a, koje su “Vijesti” prenosile, tvrdilo se da je banka u vlasništvu porodice i članova vladajuće stranke Mila Đukanovića dobila velike depozite iz državnih institucija, koji su daljim transakcijama korišćeni za kreditiranje, često nezakonito, u povoljnim uslovima članovima porodice i prijateljima prve porodice.

OCCRP je objavio i da kada su mnogi od tih kredita završili neslavno, Vlada je potpomogla Đukanovićevoj porodičnoj banci novcem poreskih obveznika Crne Gore.

Patrucić je rekla da je saznala prošle sedmice da je njeno učešće na seminaru opozvano, te da joj je NATO predstavnik rekao da je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić insistirao da ona ne prisustvuje skupu.

Prema NATO predstavnicima, Krivokapić je kao razlog naveo "zabrinutost zbog osjetljivosti tajminga" kada se održava seminar, a zbog predstojećih izbora u Crnoj Gori 14. oktobra. Međutim, crnogorski izbori će tada već biti završeni jer Rose-Roth seminar počinje 15. oktobra.

Patrucić je po programu trebalo da govori na istom panelu sa vrhovnom državnom tužiteljkom Crne Gore Rankom Čarapić."To ima veze sa člancima koje sam objavila, očigledno", rekla je Patrucić, koja je dodala da je reakcija crnogorske državne tužiteljke na OCCRP istraživanje bila da će istražiti curenje infromacija, umjesto da procesuira zločine.
XS
SM
MD
LG