Dostupni linkovi

EK zabrinuta za slobodu medija u regionu


U mnogim zemljama u procesu pridruživanja EU stanje u medijima u pogledu slobode izražavanje izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog političkog miješanja, ekonomskih pritisaka i nedovoljne zaštite novinara, ocijenila je Evropska komisija.

U cjelini, u zemljama u procesu pridruživanja vlada medijski pluralizam, a u nekim od njih je ostvaren napredak ka ukidanju klevete kao krivičnog djela, navodi se u sažetku "Strategije proširivanja i glavnih izazova 2012-2013", u koji je uvid imala agencija Beta.

"Međutim, u brojnim zemljama sloboda izražavanja i dalje je povod za ozbiljnu zabirnutost, s obzirom na politička miješanja, ekonomske pritisake, autocenzuru i nedovoljnu zaštitu novinara od uznemiravanja i čak nasilnih napada", navodi se u dokumentu.

Posebno se izdvaja Turska kao zemlja čiji pravni okvir još dovoljno ne garantuje slobodu izražavanja i u kojoj se, osim pritisaka na medije, vodi velik broj sudskih postupaka i istraga protiv novinara.

S obzirom na izazove u oblasti medija i slobode izražavanja Komisija planira da u prvoj polovini 2013. organizuje nastavak konferencije "Pusti glas" (Speak up) koja je održana u maju 2011. godine kako bi se ukazalo na probleme u tim oblastima i potražila rešenja.

Nova konferencija, kako se navodi, treba da okupi predstavnike medija i civilnog društva iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske kako bi razmotrili u kojoj mjeri se vlade bave ključnim pitanjima da bi se dostigli evropski standardi u oblasti slobode izražavanja, navodi se u dokumentu.

"Ovim pitanjima (sloboda izražavanja i mediji) će se i dalje davati istaknuto mjesto u procesu pridruživnaja", navodi se u sažetku "Strategije proširivanja i glavnih izazova 2012-2013".U dokumentu se dodaje da će Evropska komisija na tom planu sarađivati sa Evropskim parlamentom.
XS
SM
MD
LG