Dostupni linkovi

Erdogan o Siriji: Nemamo namjeru da započnemo rat


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da njegova zemlja nema namjeru da započne rat, nakon što je parlament u Ankari odobrio vojnu akciju unutar Sirije.

Erdogan je naglasio da je odobrenje vojne akcije čisto odbrambeni postupak, ali i upozorio da ne treba testirati odlučnost njegove zemlje.

"Nikada ne bi bili zainteresovani za nešto kao što je pokretanje rata. Turska je sposobna da brani svoje građane i granice. Niko ne bi trebao da pokuša i testira našu odlučnost po tom pitanju", rekao je Erdogan.

Prema pojedinim izvještajima, nekoliko hiljada ljudi okupilo se na trgu Taksim u Istambulu kako bi protestovali protiv rata. Drugi manji antiratni protesti održani su u Izmiru, Mersinu, Ekisehiru i drugim gradovima.

Turski parlament je nešto ranije odobrio vojnu akciju kao odgovor na sirijsko smrtonosno granatiranje grada Akčakale, gdje su od eksplozija poginule dvije žene i troje djece. Ankara je odgovorila granatiranjem meta unutar Sirije po prvi put od početka nemira prije 18 mjeseci.

Parlament je ranije usvojio nacrt zakona sa 320 glasova "za" i 129 "protiv" odobrenja vojnicima da pokreću prekogranične operacije protiv Sirije i napade na mete u Siriji u periodu od godinu dana.

Vanredna sjednica parlamenta održana je iza zatvorenih vrata.
XS
SM
MD
LG